Oskari Muhonen 10. ISAF Youth Worldseissa – MM-mitali vaihtui suureen pettymykseen

EPS Urheilutoimikunta
7.1.2016

Oskari Muhonen ISAF:in nuorten MM-kilpailuissa Malesian Langkawilla
Oskari Muhonen ISAF:in nuorten MM-kilpailuissa Malesian Langkawilla

Oskari Muhonen purjehti erittäin vahvasti Malesiassa pidetyissä ISAF:in nuorten MM-kisoissa poikien Laser Radial-luokassa. Kuuden lähdön jälkeen hän oli toisena ja mahdollisuudet kultataisteluun olivat hyvät. Viimeiset kolme kilpailua muuttivat kuitenkin tilanteen, kun sama tuomari liputti hänet kolmesti. Finaaliin lähdettäessä hän oli kolmannella sijalla ja tiukasti kiinni mitalissa, mutta joutui tuomaritoiminnan vuoksi keskeyttämään lähdön. Mitä kilpailuissa oikein tapahtui?

Malesian Langkawilla 27.12.2015 - 3.1.2016 purjehditut ISAF Youth World Championship –kilpailut olivat tänä vuonna osanottajamäärältään ennätyksellisen suuret. kilpailijoita oli mukana 80 eri maasta. Suurin luokka oli poikien Laser Radial, jossa oli mukana paras poika 68 maasta.

Toista kertaa ISAF:in MM-kilpailuihin osallistunut Oskari Muhonen purjehti alusta asti vahvasti. Hän otti kilpailun ensimmäisen starttivoiton jo heti ensimmäisen päivän toisessa lähdössä ja purjehti maaliin yli 200 m edellä muuta fleetiä. Ensimmäisen päivän kahden lähdön jälkeen hän oli neljäntenä. Toisen päivän lähdöistä hän sai sijoitukset 2 ja 13, ja nousi kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Kolmantena kilpailupäivänä hän purjehti heti ensimmäisessä lähdössä toisen starttivoittonsa ja sijoittui toisessa lähdössä viidenneksi. Kolmannen päivän jälkeen hän oli noussut kokonaiskilpailussa toiseksi kuuden pisteen erolla kilpailua alusta asti johtaneeseen Australian Alistair Youngiin.

Neljäntenä kilpailupäivänä alkoivat kuitenkin yllättävät vastoinkäymiset. Seitsemännessä kilpailussa Oskari sai ensimmäisen keltaisen lippunsa argentiinalaistuomarilta. 720-pyörimisen vuoksi hän putosi 6-7 sijaa ja hän purjehti maaliin 12:na. Seuraava startti onnistui hyvin, mutta sama argentiinalaistuomari liputti hänet veneen keinuttamisesta – ja Oskari joutui keskeyttämään lähdön kärkikahinoista. Joukkueen valmentaja Vili Kaijansinkko teki asiasta selvityspyynnön, mutta kyseinen tuomari ei saapunut paikalle.

Finaalipäivään Oskari lähti kolmannelta sijalta. Mahdollisuus kultaan oli menetetty, mutta hopea oli erittäin lähellä. Viimeinen startti onnistui hyvin ja ensimmäiselle ylämerkille tultaessa Oskari purjehti kärkijoukoissa. - Kaikki oli kunnossa, erinomainen startti, konservatiivinen mutta hyvä eka kryssi, jonka jälkeen maailma pysähtyi hetkeksi. Noin puolessa välissä slööriä Oskari sai keltaisen lipun veneen keinuttamisesta taas samalta tuomarilta. Se vihellys romutti kertaheitolla mitalihaaveet, peli oli siinä! Liputushetkellä Oskari oli tiukasti kiinni hopeamitalissa, nyt oli tyytyminen kymmenenteen sijaan. Harmittaa aivan vietävästi kaverin puolesta, kommentoi joukkueen valmentaja Vili Kaijansinkko.

- Pettymys on todella suuri ja erityisesti yhden tuomarin valta tuhota jopa vuosien työ pienessä hetkessä harmittaa todella paljon. Jopa muut purjehtijat ja valmentajat ihmettelivät tuomaripeliä ja tulivat juttelemaan siitä kanssani, kertoo Oskari itse. – Emme edes ymmärrä, mitä hyötyä keinuttamisesta olisi slöörillä. Nyt ei kuitenkaan auta muu kuin mennä eteenpäin, hän jatkaa.

Suomen joukkueen 29er-luokan tytöt Sirre Kronlöf ja Veera Hokka sen sijaan onnistuivat kilpailuissa yli odotusten ja voittivat upeasti MM-kultaa.

Lue lisää:

https://www.facebook.com/SailingTeamFinland/?fref=ts

https://www.facebook.com/OskariOlympialaisiin2020/?fref=ts

Kaikki tulokset:

http://www.isafyouthworlds.com/results/2015_langkawi_malaysia.php