Oskari Muhonen viidenneksi Laser Radial Youth EM-kilpailuissa

Oskari Muhonen EM-palkintojenjaossa
Oskari Muhonen Laser Radial -luokan nuorten EM-kilpailujen aallokossa
Lähtölinjalla Viana do Cstelossa EM-kilpailuissa

Laser Radial luokan nuorten (U19) Euroopan mestaruuskilpailut Radial Youth Europeans Championships & Trophy 2015 purjehdittiin Portugalin Viana do Castelossa 18.-25.7. Oskari Muhonen sijoittui viidenneksi kovatasoisessa ja erittäin haastavissa olosuhteissa purjehdituissa kilpailuissa. Parhaana suomalaisena hän lunasti samalla itselleen toistamiseen Suomen poikien edustusmaapaikan ISAF Youth Worlds Championships –kilpailuun, joka purjehditaan tänä vuonna Malesiassa.

Kilpailuissa purjehdittiin yhteensä 12 lähtöä. Poikien sarjassa oli mukana 181 purjehtijaa, joista seitsemän oli suomalaisia. Tyttöjen sarjassa kilpaili 82 purjehtijaa, joista neljä oli suomalaisia.

Ensimmäisenä päivänä tuuli oli hyvä, mutta kovan sumun vuoksi silloin ei saatu purjehdittua yhtään lähtöä. Vesille päästiin vasta toisena kisapäivänä iltapäivällä, jolloin myös tuuli oli hiukan heikentynyt.  Alkusarjassa purjehdittiin näin ollen neljä lähtöä, joista Oskari voitti yhden.  Kultafleetiin hän lähti kokonaiskilpailun 11. sijalta.

Kultafleetin ensimmäisenä päivänä purjehdittiin kolme lähtöä, mutta päivä oli Oskarille epäonninen. Tuuli oli kevyt, aallokko kova ja lisäksi hän menetti yhden starttivoiton UFD:n takia. Toiseen finaalipäivään hän lähti vasta sijalta 28. Tuuli ja aallokko olivat todella haastavat, ja Oskarin kolmen lähdön sarja oli vakuuttava:1-2-1. – Oskari todella osoitti osaamisensa. Hänen starttivoittonsa olivat ylivoimaisia ja tuon kymmenennen startin hän voitti lähes kolmella minuutilla, kommentoi valmentaja Jan Gahmberg. – Aallokko oli niin korkea, että ylämerkin näki vain silloin, jos oli samaan aikaan aallon päällä kuin merkki. Tuon yhden starttivoiton menetin, kun en vaan nähnyt ylämerkkiä ja ajoin yli laylinen, harmitteli Oskari kilpailun jälkeen. Tuloksillaan Oskari nousi kahdeksanneksi ennen viimeistä kilpailupäivää.

Viimeisenä kilpailupäivänä purjehdittiin kaksi lähtöä, joissa Oskari sai sijoituksikseen 7 ja 2. Kokonaissijoitus kilpailussa oli viides. – Olen kyllä tyytyväinen viidenteen sijaan, vaikka hopea menikin sen UFD:n takia. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia kisoja, hän kommentoi Portugalista.

- Minulle tämä oli kuin Euroopan mestaruus, totesi valmentaja Jan Gahmberg.  - Oskari purjehti niin hyvin, että hän olisi ansainnut voiton.

Lämpimät onnittelut Oskarille!

Kaikki tulokset: