Saalinkien vanttikulmat

Harri Sane
1.7.2014


Tuuliko katkoi purjeveneiden mastoja viime viikonloppuna??? Ei suinkaan, vaan...

Viime viikonloppuna otsikoitiin näyttävästi voimakkaan tuulen katkoneen usean purjeveneen maston. Tällä harhaanjohtavalla otsikoinnilla saadaan alaa tuntemattomille sellainen käsitys, että purjeveneet ovat vaarallisia. Totuushan on kuitenkin, että purjeveneiden mastot eivät katkea, jos ne ovat oikein asennettu ja tärkeät liitokset tarkastettu ennen kauden alkua.

 

Tähän tarkastukseen kuuluu ennen muuta vanttiruuvien ja sokkien kuntotarkastus mutta yhtä tärkeää on asentaa saalingit oikein. Hyvin monessa veneessä ovat saalinkien ja vanttien väliset kulmat väärin. Mastoa pystyssä pitävien vanttien suuret voimat vaativat saalinkien olevan sellaisessa asennossa, että vanttien aiheuttama puristusvoima saalinkia vastaan kohdistuu suoraan saalingin suuntaisesti. Tämä edellyttää, että vantin ja saalingin välinen kulma on suunnilleen yhtäsuuri ylä- ja alapuolella.

 

Oheinen yksinkertaistettu periaatekuva (klikkaa kuvaa suuremmaksi) valottaa tilannetta ymmärrettävämmin. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on vasemman saalingin kulmat oikein mutta oikeanpuoleinen saalinki “sojottaa” liian alas. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy mitä tapahtuu kun voimakkaassa tuulessa kuormat kasvavat riittävän suureksi. Oikeanpuoleinen saalinki taipuu alas, maston tuki häviää ja todennäköisesti masto kaatuu tai katkeaa.

 

Harri Sane