EPSin optit, e-jollat ja laserit avasivat kisakauden 5.-7.6.2020

Oskari Laurila. Kuva: Matti Leppänen
Lumi Miettinen ja Oliver Haag. Kuva: Wade Moisio
Ines Ruohela. Kuva: Mikko Kylävainio

Ensimmäinen kevytveneiden kisaviikonloppu koronakevään jälkeen on nyt kisattu. Tätä kisakauden avausta on odotettu, sillä aloittihan valtaosa jollailijoista harjoituskauden EPSillä jo hiihtolomalla.

HSS XII Downtown Sailing Week Regatta 6.-7.6.2020:

EPSiltä mukana Melkin radalla olivat Laserit, E-jollat, ja pienet optikadetit.

Optien kadettikisassa EPSillä oli pieni mutta pippurinen tiimi matkassa Lumi Miettisen ja Oliver Haagin tähdittämänä. Wade Moisio kokeneen finnjollamiehen ottein vei joukkueen ensimmäisen päivän jälkeen kaksoisjohdossa kohti sunnuntaita.

Sunnuntai toi taas haasteita matkaan, mutta niistä ei Lumi välittänyt, vaan vei voiton 31 purjehtijan regatasta selvällä kymmenen pisteen erolla seuraavaan. Oliver hiukan haki paikkaansa sunnuntaina, mutta kokonaissijoitus yhdeksäs on mainio.

Onnea Lumi kisavoitosta - hienoa!!!

E-jollien ja lasereiden  kisa ajettiin Melkillä. ”Alku aina vaikeaa”, kuten sanonta kuuluu ja kisat lähtivät takkuillen liikkeelle, usean lähtöyrityksen jälkeen.Alun hankaluuksien jälkeen homma alkoi rokkaamaan. Liekö sitten treenin puutetta tai kisajännitystä, mutta lopulta EPSin E-jolla valmennusteamin kokeneet ja isokokoiset E-jolla karjut veivät kolmoisvoiton:

1.    Allu Sarni (HSK)

2.    Dani Kario

3.    Joona Pasanen

5.   Osku Laurila

12. Lars Habermacher (HSK)

22. Erik Huhtiniemi

28. Anton Maylett

29. Jocce Kuusilehto

31. Emil Manninen

Laser Radial - luokassa radalla nähtiin maajoukkuepurjehtijamme Tuula Tenkanen sekä Monika Mikkola. Hienosti tytöt purjehtivat! Ei kerennyt EPSin Ilari Muhonen tyttöjen vauhtiin tälläkään kertaa, vaan Ilarin oli taipuminen kolmannelle sijalle. Hienosti Ilarikin purjehti, mutta maajoukkuepurjehtijat olivat vielä tänä viikonloppuna liian kova pala purtavaksi. Ensikertaan sitten…! (Ja Ilari: onneksi lyötiin vetoa lähtösijoituksista, kokemus tässäkin voitti :-)

Laser Radial -luokassa kisaan osallistui myös Jenni Miettinen: Jenni on seuramme aikuislaserpurjehtijoita, joka aloitti kisaharrastamisen viime vuonna. Jenni purjehti hienosti sijalle 16. ehdottomasti koko viikonlopun kovimman kannustusjoukkueen kannustamana. Hyvä Jenni!

Laser Standard -luokassa EPSillä oli myös mukana kivenkova Mastersjoukkue. Voiton Laserissa nappasi Tampereen Otto Dahlberg, mutta hyville sijoille purjehti Team EPS:

6. Mikael Haag

7. Juha Laurila

8. Aku Hjelm

9. Iiro Törmä

16. Ettore Mancinelli

Melkin rata-alueella kaikilla kolmella luokalla oli omia haasteitaan perustekemisessä kuten lähdöossä, ympärille katsomisessa ja sitä kautta oikeaan paikkaan purjehtimisessa. Nämä haasteet kyllä on helposti voitettavissa - lähtö kuntoon ja tuloksille. Muistetaan myös se, että kilpapurjehduksessa ei ole mitään yllätysvoittoja… Se joka tekee vähemmän virheitä, niin usein myös voittaa :-)

HSS:n kisoissa Melkin rata-alueella työskenteli purjehtijoidemme kanssa myös kaksi meritoitunutta valmentajaa: Tapio Nirkko ja Joel Tykkyläinen. Ja tuloksistahan näette, kuinka kovat valkut meidän purjehtijoita hyviin sijoituksiin valmensivat. Kiitos Tapsa ja Jolle!

Optiranking Hoskilla 5.-7.6.2020

Hoski järjesti myös viikonloppuna Rysäkarin selällä Optareiden Rankin kisan. Kisassa oli mukana 55 innokasta nuorta optipurjehtijaa. Rysäkarin radalla oli myös hiukan haasteita kelien kanssa, mutta hienosti purjehtijat ja järjestäjät niistäkin selvisi.

Ines Ruohela on kisoissa mukana EPSin optivalmentaja Leksa ”Pikkutykki” Tykkyläisen tiukassa ohjaksissa. Ineksellä, kuten muillakin EPSiläisillä - pikku optikadetteja lukuunottamatta -  alku oli hankala.

Ines otti hyviä lähtöjä haastavassa kelissä, mutta ensimmäinen kryssi oli sitten haasteellinen. Ineksen sijoitukset perjantaina - lauantaina olivat kympin paikkeilla. Sunnuntaina sitten Ineskin sai rytmistä kiinni ja purjehti loistavasti sijat 3 ja 4. Ines oli lopputuloksissa sijalla 7 ja taistelu arvokisapaikoista on edelleen omissa käsissä. Hienoa Ines ja Leksa!

Summa summarum

Kaiken kaikkiaan makea kisaviikonloppu. Oman jännityksen homman toi lauantaina sekunneissa tullut trombimainen tuulenrintama, joka toi sateen ja varmaan 25 m/s olleen tuulen.

Samalla silmänräpäyksellä kaikki -  siis aivan kaikki - veneet menivät nurin ja iso pelastusoperaatio varusteiden ja purjehtijoiden osalta alkoi. Mukaan tuli myös merivartioston Super Puma -helikopteri. Oli onni matkassa, että tuo hirmutuuli laantui melko nopeasti noin 15 minuutin jälkeen. Tämän jälkeen purjehtijat saivat veneitä pystyyn ja pääsivät pois mereltä.

Mutta kokonaisuudessaan, erikoinen ja erinomainen kisaviikonloppu - Ensiviikonloppuna vielä kovempaa settiä :-) -Onhan silloin EPSillä kotikisat optareille ja E-jollille.

muistiin merkitsi Harri Kokko, EPS päävalmentaja

Tulokset Manage2Sailissa: